söndag 3 juni 2012

KASAM

Ja, den som väntar efter ett inlägg från mig, väntar alltid för länge...

Sen jag posta något sist har jag hunnit börja och slutat på ett nytt jobb. Har jobbat statligt för första gången i mitt liv, nämligen på skatteverket! Har suttit och registrerat deklarationer i maj månad. Insåg att det här med att bara sitta framför en dator hela dagarna inte riktigt är min grej. Nog för att det alltid är skönt att kunna ha för- och eftermiddagsfika och ostörd lunch, så trivs jag nog bättre med att "vara i farten". Så jag ser fram emot att börja jobba på hemtjänsten imorgon igen! Ska jobba några dagar innan det bär av på studentfirande i Motala och sedan en klassisk charter till Grand Canaria! Sen blir det fullt ös på hemtjänsten resten av sommaren! Och vad som händer till hösten ja, det vet bara gudarna!

Det har varit mycket skriverier och snack om hemtjänsten ett tag, nu är inte allt dåligt, har fått många fina ord av anhöriga, men många har inte samma fina kommentarer att komma med. Vi i personalen är bland annat, dumma i huvudet och dra fötterna efter oss, bara stressar och ja ni förstår. Jag fick en insikt på skatteverket, när jag diskuterade med några kollegor där som har anhöriga som är i behov av hemtjänsten. De flesta anhöriga har ingen aning om hur man jobbar inom hemtjänsten. Nu vet inte jag hur det funkar på andra ställen, kanske är det bara här i Sundsvall, men får inte de anhöriga information om hur det går till? Jag tror att det skulle vara både lugnande och till vår fördel för anhöriga att få en så bra bild som möjligt.

Vad de anhöriga borde få reda på är:

Vad är en TES- ja på de ställen där dessa används, annars förklara hur arbetet delas upp.
Vad ä en tillsyn, egentligen.
Vad får vi göra och vad får vi inte göra? Får vi tvinga in en människa i duschen? Nej, självklart inte. Alla har rätt att bestämma över sig själva. Visst försöker man lirka lite eller hitta en kompromiss. Men även om det är sagt att en person ska ha dusch x antal dagar i veckan, så kan man inte tvinga personen om den inte vill, tänk om jag skulle tvinga dig att duscha fast du inte vill eller orkar.
Hur långa ska besöken vara.
Vad händer om det kommer ett larm?
Hur når personalen varandra? (Ja, så simpla saker kan det vara)
Det finns säker flera relevanta saker, men detta är några av de saker jag har förklarat som de inte haft en aning om.

Jag säger bara KASAM (känsla av sammanhang) det förklarar det mesta, för alla människor, unga som gamla. Så länge man förstår varför vissa saker händer och sker, så mår man bättre. Och i en litteraturstudie jag gjort, så fann jag att detta är extra viktigt för äldre, för att få en så god hälsa som möjligt!

Puss & Kram!

(Finns på twitter: persson_my )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar