tisdag 10 april 2012

April

Jag vet! Jag är typ sämst i världen på att uppdatera min lilla blogg..
Men jag har verkligen inte haft någon lust eller motivation till att skriva.

Men idag måste jag få skriva av mig lite angående en artikel i st "Hemtjänsten slösar bort de äldres tid".
I artikeln skriver de att i undersökningar har de kommit fram till att hemtjänsten bara finns hos vårdtagarna 60 % av tiden, resten går åt till annat. I kommentarerna kommer det fram både det ena och det andra om hur folk tycker/tror att hemtjänsten arbetar, samt positiv och negativ respons. Att personalen inte ger brukaren/kunden/vårdtagaren den tid den har beviljad.  Ja, självklart finns det gånger då man ligger efter i schemat och skyndar sig lite mer än vad man kanske borde. Det gör jag också.
 Men det handlar inte om att man själv ska få tid till rast och vila, som många verkar tro. Utan det handlar om att komma i tid till nästa person, eller personen efter den, som behöver få medicin eller insulin en viss tid. Ska få mat till insulinet, kanske behöver hjälp att gå på toa. Det är faktiskt människor vi jobbar med, inte maskiner man kan stoppa eller trycka på en paus knapp på. Kommer ett larm, någon som behöver gå på toa, byta blöja, har ramlat, eller känner sig dålig. Ja, då hamnar den som åker på larmet automatiskt efter i tidsschemat eftersom de ofta är tajta och då får andra lida i form av mindre tid. Det finns alltså egentligen utrymme för att ta emot larm, som är något som sker dagligen. En TES funkar jätte bra de gånger, inget oförutsett inträffar...(vilket är väldigt sällan..)
En del av tiden går även åt till administration och telefonsamtal, det ska beställas produkter till vårdtagarna, det ska faxat papper hit och dit, matlistor ska fyllas i. Det ska skrivas i SOL och HSL pärmar så fort det är något, ja detta tar även det tid, som inte alltid finns med på TES:en.

Just ja! Visste ni att alla som jobbar inom vård och omsorg också är människor? Som har behov av toalettbesök, energi i form av mat, och att bara få sitta ner en stund för att hämta lite nya krafter? De har också bra och dåliga dagar, precis som alla andra Chockerande!? Javisst är det!?
Puss & Kram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar