fredag 18 november 2011

Debatt om LOV

Igår handlade debatt om LOV (lagen om valfrihet) och privatiseringen av äldrevården. Jag kan direkt säga att jag är helt klart för en privatisering, även om det är privatägda Carema som varit i blåsväder och det har uppdagats den ena skandalen efter den andra. Men jag, tillskillnad mot socialdemokraterna tror att ju fler privata ägare av äldreboenden och hemtjänst kommer öka konkurrensen mellan privat och offentlig vård. Konkurrensen kommer leda till att både den privata och offentliga vården kommer att öka i kvalitet, då brukarna kommer att välja den bästa möjliga vården.
Sossarna menar att de allra sjukaste inte kommer ha möjligheten till ett aktivt val, och att den offentliga vården ska vara den enda och bästa. Då frågar jag mig, hur bra är den nu tycker ni? Jag vill även påpeka att det är en större andel äldre som faktiskt kan göra ett aktivt val och inte är svårt sjuka, och det är den grupp äldre som det bör fokuseras på.
Det diskuterades även om att de privatägda vårdföretagen är vinstdrivande, vilket den offentliga inte är. Jag tror och hoppas att de privatägda som verkligen är seriösa och satsar på en god vård, kommer att lägga eventuella vinster på utbildning av personal, lokalupprustning eller på brukarna/vårdtagaren, istället för i egen ficka som det varit tal om i media. Samt att de privata kommer att "ta" pengar från den offentliga sektorn, som är vårdtagarens "öronmärkta" pengar. Jag anser alltså att en hårdare konkurrens kommer att gynna vårdtagaren oavsett om den väljer offentligvård eller privatvård, då de båda kommer att sträva efter en så god vård och omsorg som möjligt, i from av RÄTT personal, utrustning och styre.

Med rätt personal menar jag att även om organisationen bara har utbildade uskor och ssk betyder det inte att de är rätt person för jobbet. Det finns vårdbiträden där ute i vården som är riktiga guldkorn som uppskattas betydligt mer än en grinig och utarbetad uska.
Jag har skrivit det tidigare, men det är värt att sägas igen, att vårdtagare vanvårdas är inte organisationens fel, det är de anställdas. En uska som verkligen brinner för sitt jobb och genuit bryr sig om sina vårdtagare, låter inte ett liggsår bara vara utan åtgärder. Olämplig vårdpersonal hittar vi tyvärr överallt, det gäller för såväl offentlig som privat sektor att hitta den bästa lämpade personalen, för att ge en bra vård.
Kanske är kärlek och omsorg viktigare än "vården" i sig?

Puss & Kram

1 kommentar:

  1. Jag har i många år funderat på detta med privat äldreboende.Varför säger vi privat,när det är skattemedel(det offentliga) som finansierar driften.För mig är privat,där jag betalar allt själv och då köper vad jag behöver.Valfrihet tycker jag är bra,men då måste vi ha fullständig valfrihet,idag är det inte så.En framgångsfaktor hade varit om kommunen hade bestämmt sig för att det skall finnas ett urval av utförare såsom; egen regi,annan regi(entrependar),intrapenader,personalkooperativ,ägandeföreningar(av hyresgäster+personal)bostadsrättsföreningar,hembygdsföreningar,intresseföreningar,kyrkan,yrkesföreningar,socila föreningar(non-profit)listan kan göras längre.Ett flöde av valmöjlighet och då blir det inte bara de som har lägsta anbudet som erhåller driften.Nu för tiden skall vi ju välja allt om telefon,elbolag och förskolor/skolor,varför hänger inte äldreomsorgen med i denna valmöjlighet för de äldre.Det är inte lätt att välja för de mest sjuka äldre,men då kan det arbeta kontaktpersoner som hjälper till att informera och ge de äldre delaktighet

    SvaraRadera